Gocsál Ákos: Videofelvétel készítése egy multimédiás bemutatóhoz projektmódszerrel

A modul megvalósítása során a projektmódszer alkalmazásával a tanulók egy videofelvételt (rövid, robotokról szóló, hír jellegű videofelvételt) készítenek, amely például egy multimédiás bemutató vagy weblap részeként használható.
A műszaki szakképzésben különösen fontos a gyakorlati kompetenciák fejlesztése, ehhez azonban szükségesek elméleti háttérismeretek is. A modul megvalósítása során a multimédia-fejlesztéssel foglalkozó tanulók a különböző tantárgyak keretében megszerzett szakmai elméleti tudásukat integrált formában, gyakorlati feladatmegoldások keretében alkalmazzák és gyakorolják. Az ilyen elméleti háttérismeretek közé tartozik például a képkomponálás esztétikája, a technikai eszközök működése, a világítás beállítása, szerkesztési alapismeretek stb.
Ehhez hasonló szakmai projekt bármikor szervezhető, ha a tanulók már rendelkeznek az említett szakmai háttérismeretekkel. A projektmódszerre azért esett a választás, mert kiválóan alkalmas arra, hogy a tanulók közösen elkészítsenek egy műszaki vagy művészeti alkotást. Mivel egy óra keretébe mindez nem fér bele, a projektet több órára elosztva, vagy egy egész (fél) napos foglalkozás keretében kell megvalósítani.
A tanulók számára motiváló hatású, hogy videokamerát, számítógépet használhatnak, és saját alkotást hoznak létre. A munkavégzés során a tanár csak a főbb irányokat és kereteket határozza meg. A feladatkitűzés életszerű, hiszen a valóságban is előfordulhat hasonló.


TANÁRI modul letöltés

TANULÓI modul letöltés

Videó – 1.rész:

Videó – 2.rész: