Tananyagok ebben a kategóriában: Biológia

Vadicskó Judit: Növényélettani vizsgálatok

A tanulók a növények élettani működéseihez kapcsolódó és azokat igazoló (beállított) kísérleteket értelmezik. Megfigyelik és igazolják az elméleti órákon megbeszélt jelenségeket. A tananyag feldolgozásának hatékonyságát növeli, ha lehetőség van szaktantermi munkára.

Pesti Miklósné: Komplex biológiai terepgyakorlat

Urbanizálódó és globális ökológiai problémákkal terhelt világunkban kiemelt jelentőséget kap a környezeti nevelés mind az általános, mind pedig a középiskolákban. A természettudományos kompetenciák fejlesztésére – a tanórákon folyó oktató-nevelő munka mellett – jó lehetőség adódik a biológiai terepgyakorlatokon.

Pesti Miklósné: Az emberi szaporító szervrendszer egészségtana

A nevelési területek közül is kiemelt fontossággal bír az egészséges életmódra nevelés.  Különösen fontos ez napjainkban, amikor tanulóink egészségét a mozgáshiány, az elhízás, a növekvő stressz mellett a szabadabb (sokszor szabadosságba átcsapó) szexuális élet következményei veszélyeztetik.

Pesti Miklósné: Az emberi szem és látás vizsgálata

A biológia tantárgy tanításának alapvető feladata a 11. évfolyamon, hogy a tanulók megismerjék az ember legfontosabb életműködéseit és az életműködések közötti kapcsolatokat. Így az emberi szem funkcionális anatómiájának ismerete is alapkövetelmény.

Vadicskó Judit: A sejtet felépítő kémiai anyagok és jellemző reakcióik

A természettudományos tantárgyakban tanult ismeretek alkalmazása és összekapcsolása kitűnően megvalósítható a sejtbiológia témakörben. A tananyag feldolgozásának hatékonyságát növeli, ha van lehetőség szaktantermi munkára, amelynek során nagy szerepet kap a kísérletezés.